viernes, 4 de septiembre de 2020

Channel Fear

Durant 5 temporades una obscura cadena de cable americana va emetre Channel fear, un programa de TV que seguia les investigacions d'un grup d'especialistes del paranormal. Alguns mesos després de la misteriosa desaparició de l'equip, es van trobar nombrosos fragments i cintes perdudes d'episodis no emesos.
Aquí teniu les seves històries. 

Channel Fear és un serial, un joc de rol constituït per deu episodis encadenats, que poden jugar-se de forma independent i en qualsevol ordre, i contenen, en un petit manual de 43 pàgines, tot el necessari per jugar.

Outer Space es un impuls,
tot el necessari per crear
una campanya espacial de
terror i investigació.
L'autor és Anthony «Yno» Combrexelle, conegut també com a Mr Frankenstein, i és autor també d'obres molt conegudes com a Macadabre i Paciente 13 (No ctrl-Z games), i altres no tan conegudes com Rushmore i Outer Space. Un autor francès que, pel meu gust, té una producció molt interessant i peculiar, amb un toc personal molt característic que no deixa indiferent.

Recentment ha publicat també una novel·la de fantasia fosca que es diu Ordo. Té molt bona pinta i m'agradaria que algú la traduís.

El manual sempre conté una sèrie de seccions fixes: 
  • Introducció on se'ns explica què és Channel Fear, en què va consistir l'emissió del programa i el perquè del format de joc. Ofereix també un recull de llibres, pel·lícules i sèries per què ens inspirem. (2-6)
  • Una banda sonora que podem trobar a youtube. (7)
  • L'aventura que ofereix el suplement, unes deu pàgines. (8-20)
  • Les regles de joc. Channel Fear, com altres jocs del mateix autor, fa servir Corpus Mechanica. (21-33)
  • Cinc pregenerats i una fitxa en blanc.(34-43)
Tot aquest material es repeteix a cada episodi, de forma que, compris el que compris, resulti autojugable. Només necessiteu un llapis, una goma, uns daus de sis cares i imprimir les fitxes.

El sistema en si és molt senzill i està pensat per no destorbar.  

El treballador d'una gossera
es suïcida, però l'autòpsia diu que
ortava ja dies mort abans de fer-ho.
Cada personatge té 10 competències, valorades entre 1-6. Quan vulguem fer una acció podem llençar tants daus com tinguem a l'habilitat i seran èxits aquells daus que treguin 4 o més. A més, si obtenium un 6, a més de l'èxit aconseguirem un altre dau que llençarem immediatament.

Alguns personatges tindran especialitzacions que els permetran repetir entre 1 i 3 daus fallats.

En el cas que els daus no ens acompanyin, podem recórrer als punts de recursos, dels que tindrem 6 i cada un equivaldrà a un èxit automàtic.

Per completar els personatges, cada un tindrà una habilitat especial, una "deformació professional", que podrà fer servir lliurement a la partida, amb el cost d'un punt de recursos. El primer ús serà automàtic, però pels següents anirà amb una tirada.

El joc planteja l'evolució dels personatges d'una forma molt original: al final de cada aventura guanyarem un sou. Aquest sou tindrà deduccions si hem fet una despesa important durant l'aventura o hem causat danys materials, provocat una demanda contra el programa, etc. El que quedi ho podem gastar en fer guanyar habilitats als nostres personatges.

Els pjs estan de camí cap a una
investigació quan tot es torça
Es tracta d'un PDF molt ben editat, sense marcadors, però que ens permet fer "cortaypega" de fragment de text o de les descripcions als jugadors o per muntar-nos les nostres notes. Les il·lustracions, tot i ser les mateixes a tots els suplements, tret de la il·lustració principal, que sempre és diferent, són molt suggerents i permeten que es disculpi la repetició. Ajuden molt a agafar el to.

En el moment d'escriure aquestes línies s'han publicat quatre dels deu suplements i la meva valoració personal és que són fantàstics i donen molt de joc.

Primer de tot per què permeten jugar molt amb la metanarrativa. Els protagonistes són un conjunt de periodistes (tot i que cada un té la seva història personal), que recorren Amèrica en la seva furgoneta, i viuen aventures. En principi el que estem jugant és una de les cintes que s'han trobat. Això ens permet jugar a tres nivells narratius.
  • El que fan els personatges
  • El que graven els personatges.
  • El que veuen uns hipotètics espectadors de la cinta.
L'ús d'aquests tres nivells ens permet fer unes narracions molt cinematogràfiques, que sempre està molt bé, i jugar amb la idea de testimoni gravat, intercalant petits moments de confessionari, en els que el personatge parla sol a la càmera, o fa un discurs, però també hi haurà moments que no voldrem emetre i quedaran esborrats de la cinta, o moments o no gravarem per no deixar proves. Moments fora de càmera que juguem, sent conscients que no quedarà registre.

Un poble sencer comparteix
un horrible malson, conseqüència
de terribles fets del passat.
I clar també podem saltar a veure què fan els possibles espectadors de la cinta i com reaccionen al que passa a la cinta. "Ja s'estan separant, ara moriran", "No he entès res", "No sé què fan tot el dia donant voltes", fent un ús molt metanarratiu d'algunes escenes.

Aquest tercer nivell també ens permetrà baixar una mica la potència de les escenes de terror si ens passem. Per molt horrible que sigui la situació pels personatges, és possible banalitzar-la portant-la a aquest nivell.  El terrible monstre es pot convertir en una ombra fugaç que es mou massa ràpid perquè el capti la càmera, el deformat cadàver pot semblar de cartó pintat o un esdeveniment màgic ser considerat CGI del dolent. A través de l'humor ens distanciem d'allò que ens ha sobtat i ho ridiculitzem.

De moment he jugat amb diferents grups un total de cinc partides, dues els primers dos episodis, i una el tercer. Les teniu al canal de YouTube de Ruta 66 en una llista pròpia.

La valoració que faig de les aventures és molt bona: són històries molt originals, amb un to europeu molt marcat, que les diferencia de les aventures anglòfiles. Té un altre to, un altre tarannà. 

Les aventures a més a més son molt lliures. Normalment se'ns dona un escenari, amb diverses localitzacions i personatges, i unes indicacions lleus de què passarà si els personatges no fan res, i algunes indicacions de què passarà si intervenen. Però tant l'evolució de la partida com el seu final depenen totalment del que facin els jugadors. Són com mini sandbox on es pot interaccionar però, si no es fa, igualment passen coses.

Les tres aventures que hem jugat són molt diferents entre elles i totes són molt originals. És un joc que enganxa perquè sempre sorprèn. Com que està estructurat en forma de one shot es pot permetre fer innovacions molt interessants.

Les aventures tenen un cost de 2.5€ cada una, en format pdf. Per aquest preu són un regal. 

Us convido a veure els nostres vídeos i animar-vos a comprar un dels capítols a veure què us semblen. Val molt la pena.

Episodi 1



Episodi 2:



En castellà



Episodi 3


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Tirant lo dau

Ha nascut una nova iniciativa pels parlants de català, valencià, balear... que vulguin jugar en el seu propi idioma. Es tracta de Tirant lo ...